poniedziałek, 22 sierpnia 2011


Tarta z orzechami włoskimi


Autorem artykułu jest Poli



Przepis jest łatwy i nie zabiera zbyt wiele czasu-pod warunkiem,że mamy przygotowane wszystkie składniki. Ciasto idealne dla maniaków orzechów :).Idealnie pasuje podawane z kawą-pychota!
Tarta sama w sobie jest dobra-w końcu to kruche ciasto :), a plus orzechy-nie można się temu oprzeć. Czas jaki jest potrzebny na jego wykonanie to około 45-60 minut,w zależności jak sprawnie idzie nam wykonywanie kolejnych czynności. Na początek przygotowujemy ciasto na tarte.Potrzebne nam będzie:

180g mąki

120g masła

60g cukru pudru

+ 1 żółtko jeśli chcemy mieć bardziej sztywne ciasto lub 1 łyżka śmietany dla bardziej elastycznego ciasta

Mieszamy suche skladniki, dodajemy masło-najlepiej w małych kawałkach, żółtko lub śmietanę i wyrabiamy ręcznie na stolnicy. Rozwałkowujemy i wykładamy na blachę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 6-8 minut. Jeśli obawiamy się przypalenia brzegów można najpierw upiec sam spód, a brzegi razem z nadzieniem. Spód tarty należy ponakłówać-najlepiej widelcem i obciążyć-proponuję wyłożyć grubszą warstwą folii aluminiowej i wysypać na nią fasolę lub groch. Folia ułatwi nam późniejsze usunięcie obiążenia.

Kiedy tarta jest w pierkarniku możemy się zająć nadzieniem. Potrzebne nam będą nastepujące składniki:

50g masła

250g łuskanych orzechów włoskich

100g miodu

100ml śmietanki 30% (może być chudsza)

2 jajka

Orzechy należy pokroić,ale niezbyt drobno. Można kilka dodatkowych  orzechów zostawić na dekorację. Jajka ucieramy z miodem i masłem, do momentu aż masa zbieleje. Następnie dodajemy orzechy i smietankę i wszystko dokladnie mieszamy. Wymieszaną masę nakładamy na upieczoną już tartę i wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na kolejne 30 minut. Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie i można podawać :).

Życzę smacznego!

---
   
Poli
Zapraszam na mój blog http://przyjemnoscgotowania.blogspot.com


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz