Składniki:
1 cały kurczak
1 mała przepołowiona cebula
1 przepołowiony ząbek czosnku
1/8 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżki roztopionego masła
700 g młodych ziemniaków
1 średnia cytryna, pokrojona na 8 części
1 1/2 szklanki bulionu z kury
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Dobrze umyć kurczaka od środka i na zewnątrz. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadziać kurczaka cebulą i czosnkiem, dodać pieprz. Ułożyć kurczaka w dużym naczyniu żaroodpornym, piersią do góry. Posmarować pierś i uda masłem. Oskrobać ziemniaki i przekroić na połówki. Ułożyć ziemniaki i ósemki cytryny wokół kurczaka i polać je bulionem. Posypać całość ziołami. Przykryć pokrywką lub podwójną warstwą folii aluminiowej i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Odkryć i piec jeszcze przez około 30 minut do momentu, gdy termometr kuchenny wbity w wewnętrzną część uda pokaże 82 stopnie C, a po nakłuciu nożem wypłynie klarowny sok. Wyjąć kurczaka z piekarnika i odczekać 10 minut przed pokrojeniem. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz